Ce sunt terpenele și de ce sunt utile?

1526
terpenek borito

La sfârșitul lunii mai natura se îmbracă în haine colorate. După o perioadă lungă de carantină, plimbarea printre copacii înfloriți și inhalarea mirosului proaspăt al plantelor este o experiență nemaipomenită. S-ar putea să nu știm, dar ingredientele numite „terpene” care sunt prezente și în cânepă sunt responsabile în mare parte de aromele intense. Recent, oamenii au început să acorde mai multă importanță rolurilor acestora, altele decât aromele și gusturile. Dar haideți să aflăm mai multe detalii. 

Terpenele sunt elementele principale ale uleiurilor esențiale prezente în flori și alte plante. În zilele noastre sunt cunoscute aproximativ 20.000 de tipuri de terpene. [1] Aceste uleiuri esențiale răsfață nasul și sunt adăugate și la parfumuri pentru a crea arome intense chiar și în formă concentrată, în cantități mici. Aceleași uleiuri esențiale sunt utilizate și în medicina tradițională și nu doar pentru că aromele plăcute îmbunătățesc starea generală. Deși aromaterapia a fost criticată pe scară largă și considerată de mulți drept o simplă pseudosciență, pe baza studiilor efectuate asupra terpenelor acest lucru nu mai poate fi susținut cu siguranță, deoarece o parte semnificativă a terpenelor are un efect benefic asupra sănătății.

În anii 1980, în Japonia a apărut un tratament alternativ numit Shinrin-yoku, care ar putea fi tradus ca baie de pădure. În centrul acestui tratament se află efectele benefice ale activităților efectuate în pădure, care sunt strâns legate de inhalarea terpenelor. În prezent, există mai multe studii [2] care confirmă efectele benefice ale băilor de pădure, cum ar fi efectele antiinflamatoare, antitumorale și neuroprotectoare. Canabisul este una dintre plantele care reprezintă o adevărată fabrică de terpene: conform cunoștințelor noastre, acesta conține mai mult de 100 de tipuri de terpene, însă doar câteva dintre acestea pot fi detectate în cantități semnificative. Însă fiecare dintre acestea are un efect benefic asupra sănătății. Vestea bună este că nu este necesar să consumăm canabis pentru introducerea terpenelor în organismul nostru, ci putem face acest lucru folosind uleiuri CBD cu spectru complet, de exemplu.

terpenek

Terpenul aflat în canabis în cea mai mare cantitate este mircenul, care poate reprezenta până la 50% din conținutul total de terpene. [3] Acesta are un gust picant, asemănător cu gustul plantelor medicinale. Mircenul poate fi găsit și în cimbrișor, roiniță, eucalipt, hamei și mango. Principalele sale proprietăți sunt analgezia, efectul antiinflamator, sedativ și antispasmodic. De asemenea, acesta acționează ca un regulator, astfel încât poate crește sau chiar reduce efectele altor terpene și canabinoizi. Un mod cunoscut de administrare, de exemplu, este consumul de mango cu o jumătate de oră sau cu o oră înainte de consumul de canabis, ceea ce contribuie la creșterea efectelor psihoactive.

Terpenul numit linalool este cunoscut ca aroma de lavandă și îl putem asocia cu efectul calmant, relaxant al uleiului său esențial. Un experiment efectuat cu șobolani demonstrează [4] că inhalarea linaloolului reduce nivelul de stres. S-a dovedit, de asemenea, că are efecte antidepresive, analgezice, antibacteriene, antispasmodice și antitumorale.

Terpenul care se găsește cel mai frecvent în natură este pinenul, a cărui cea mai comună subspecie este cunoscută din familia pinaceelor (pine). Aroma care amintește de pin este, de asemenea, cunoscută la nivelul soiurilor de canabis, și este cunoscută și pentru proprietățile sale benefice, cum ar fi efectele antibacteriene și antivirale, respectiv stimularea funcției cognitive – atenție și memorie. Este adesea folosit pentru tratarea bronșitei, care este de asemenea cunoscută și în cazul canabisului, cu condiția să fie consumată sub formă de vapori sau, eventual, sub formă de concentrat.

Limonenul, care poate fi identificată prin aroma de citrice, este, de asemenea, un ingredient comun al canabisului. Studiile au arătat că limonenul promovează vindecarea celulelor mucoasei gastro-intestinale și tratează refluxul gastric și ulcerul. În plus, limonenul poate favoriza absorbția altor terpene în țesuturile pielii și ale corpului.

Humulenul este unul dintre terpenele primare ale hameiului (Humulus Lupulus), o rudă apropiată a canabisului. Pe lângă efectele sale puternice antiinflamatoare și analgezice, inhibă creșterea celulelor canceroase. De asemenea, datorită efectului de supresie a apetitului, este folosit cu predilecție pentru scăderea în greutate.

Și acestea sunt doar câteva dintre terpenele găsite în canabis și cânepă care, pe lângă aromele plăcute cu ulei esențial, dispun de efecte benefice asupra sănătății! Semnificația lor este de asemenea dovedită prin faptul că proporția de terpene apare din ce în ce mai frecvent pe ambalajele produselor de canabis și cânepă. Putem fi siguri că în viitorul apropiat vom auzi mai mult despre acești compuși versatili.  

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC61064/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5402865/
[3] http://www.internationalhempassociation.org/jiha/jiha4208.html
[4] https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900420g