Funcționarea sistemului endocanabinoid

1488
Endocannabinoid

Sistemul endocanabinoid

Sistemul canabinoid endogen (intracorporeal), numit după planta care a dus la descoperirea sa, este poate cel mai important sistem fiziologic implicat în crearea și menținerea sănătății umane. Cu excepția insectelor, toate animalele dispun de un sistem endocanabinoid (în engleză Endocannabinoid System, ECS – EKR). În prezent știm deja că organismul nostru produce canabinoizi, numiți endocanabinoizi, care au o structură similară compușilor aflați în planta de canabis și avem receptori pentru aceste molecule. Corpul nostru le produce la nevoie, deci este dificil să știm exact care sunt nivelurile optime ale acestor compuși.

Sarcinile sistemului endocanabinoid

ECS este esențial pentru viață și ne ajută să ne menținem echilibrul atunci când ne confruntăm cu stresul cotidian la care suntem supuși. Sistemul endocanabinoid îndeplinește funcții diferite în fiecare țesut, dar obiectivul este întotdeauna același: menținerea homeostaziei, adică a mediului intern stabil, în ciuda fluctuațiilor mediului extern. ECS este legat de o serie de funcții de bază. Se consideră că acesta joacă un rol în memorie, starea de spirit, somn, apetit, durere, răspuns imun, inflamație și ciclul celular. De asemenea, acesta are efect asupra unor procese fiziologice, inclusiv circulația, metabolismul și funcțiile organelor. ECS este implicat într-o serie de funcții critice vitale în primele etape ale vieții. Chiar și implantarea cu succes a embrionului necesită activitate endocanabinoidă. După naștere, endocanabinoizii activează receptorul CB1, care declanșează suptul.

Celulele canceroase tind să se înmulțească și să se răspândească în organism într-un mod necontrolat. Există sute de tipuri diferite de cancer și, deși fiecare are un factor diferențiator, există și multe asemănări. De exemplu, în multe cazuri există receptori CB1 sau CB2 pe membrana celulară. Endocanabinoizii precum anandamida se leagă de acești receptori pentru a inhiba creșterea celulelor canceroase.

Receptorii endocanabinoizi

Endocanabinoizii și receptorii lor se găsesc peste tot în corp, de exemplu în creier, în organe interne, în țesuturi conjunctive, în glande și în celule imune.

Receptorul CB1 este cel mai cunoscut receptor al sistemului endocanabinoid. Acesta se găsește în principal în creier, în sistemul nervos, respectiv în organele și țesuturile periferice. Cei doi endocanabinoizi care contribuie cel mai frecvent la activarea receptorului CB1 sunt anandamida și 2-AG. Având în vedere distribuția largă a receptorului CB1, nu este surprinzător faptul că acesta pare să fie implicat în aproape toate. Reglează învățarea și memoria, reduce durerea, reduce neuroinflamările și degenerarea, reglează metabolismul și aportul alimentar, reglează masa osoasă, efectele cardiovasculare.

Receptorul CB2 este localizat în principal în periferie, mai degrabă decât în ​​sistemul nervos central. Acesta se găsește în special în celulele imune, care joacă un rol important în inflamație. Cu toate acestea, acum știm că CB2 este prezent în multe celule, inclusiv în sistemul nervos central, în ficat și în oase. În cadrul unui experiment efectuat pe șoareci, în care receptorul CB2 a fost șters genetic, au fost descoperite o serie de funcții ale acestui receptor asupra sănătății organismului. În absența receptorului au apărut boli alergice și boli inflamatorii autoimune, osteoporoza, boli neurodegenerative, leziuni ischemice, accident vascular cerebral sau atac de cord, dureri cronice, leziuni hepatice, dependență de alcool și nicotină, obezitate și răspunsuri la stres.

Endocanabinoizii se leagă de receptorii canabinoizi într-un mod similar cu alți neurotransmițători și sunt capabili să exercite diverse efecte prin funcționarea lor similară cu cea a mecanismului broască-cheie.

Știm de ceva vreme că receptorii CB1 și CB2 nu transmit toate efectele canabinoizilor. S-a descoperit că endocanabinoizii se leagă de o serie de receptori care nu sunt considerați parte a sistemului endocanabinoid. Astfel de receptori sunt de exemplu: GPR18, GPR55, GPR119, receptori pentru vaniloide, receptori ai serotoninei, receptori pentru glicină etc.

Deficiență clinică de endocanabinoizi

Proteinele care reglează formarea, transportul și degradarea endocanabinoizilor fac parte din sistem. Acestea reprezintă ținte suplimentare de medicamente pentru creșterea nivelului de endocanabinoizi, deoarece se pare că multe boli sunt asociate cu deficiența de endocanabinoizi. Bolile apar adesea atunci când există o deficiență de endocanabinoizi sau tulburări legate de aceștia. Aceste date demonstrează importanța funcționării corespunzătoare a ECS în privința sănătății organismului. Sistemul endocanabinoid, cu activitatea sa complexă în cadrul sistemului nostru imunitar, sistemului nervos și în toate organele corpului, este literalmente o punte între trup și suflet. Odată ce înțelegem acest sistem, începem să vedem un mecanism care explică modul în care stările de conștiință contribuie la sănătate sau boală.

Deficiența de endocanabinoizi poate explica diverse probleme de sănătate. Endocanabinoizii interacționează cu sistemul endocanabinoid al organismului, care, împreună cu receptorii canabinoizi, contribuie la menținerea sănătății.

Ce se întâmplă dacă nu producem o cantitate suficientă din acești endocanabinoizi?

Momentan nici oamenii de știință nu pot răspunde exact la această întrebare. Conform lui Ethan Russo, deficiența clinică de endocanabinoizi poate fi un declanșator al sindromului de intestin iritabil, fibromialgiei, migrenei și altor sindroame rezistente la tratament. Sistemul endocanabinoid se găsește în toate sistemele majore ale corpului, astfel încât disfuncția sa ar putea duce teoretic la apariția mai multor boli – și, prin urmare, canabisul poate fi capabil să le trateze pe acestea.

Endocanabinoizii se găsesc și în laptele matern uman și sunt responsabili de dezvoltarea unor procese corporale, cum ar fi sistemul imunitar, ciclul somn-veghe, apetitul și metabolismul sănătos. Deși primim endocanabinoizi de la mama noastră prin laptele matern și corpul nostru își produce proprii endocanabinoizi, organismul nostru nu le depozitează ca rezerve, ceea ce poate duce la inactivitate. Iar această inactivitate poate rezulta în deficiență.

Conform teoriei deficienței clinice de endocanabinoizi (CED), aceste boli rezultă din deficiențe ale nivelurilor de endocanabinoizi, în mod similar cu teoria conform căreia deficiențele de neurotransmițători se ascund în spatele altor boli, cum ar fi deficiența de serotonină în cazul depresiei. Cu alte cuvinte, teoria susține că cauza acestor sindroame constă în cantitatea insuficientă de endocanabinoizi în cadrul sistemului endocanabinoid. „Pe măsură ce funcția endocanabinoidă scade, pragul durerii va fi mai mic, iar tulburările digestive, de dispoziție și somn se vor dezvolta în sistemele fiziologice aproape universale susținute de sistemul endocanabinoid. Migrena, fibromialgia, SII și bolile aferente împărtășesc modele clinice, biochimice și fiziopatologice comune, ceea ce sugerează o deficiență clinică de endocanabinozi care poate fi tratată în mod adecvat cu medicamente canabinoide ”, spune Dr. Russo.

Cum poate fi îmbunătățită funcționarea sistemului endocanabinoid?

Există metode pentru îmbunătățirea și susținerea funcției sistemului endocanabinoid. În primul rând, să ne îmbunătățim digestia. Există din ce în ce mai multe dovezi că microbiomul intestinal și bacterii care trăiesc în acesta sunt regulatori majori ai sistemului endocanabinoid. Canabinoizii pot afecta motilitatea intestinală, golirea gastrică și mișcările intestinale.

Suprareglarea sau subreglarea receptorilor poate duce la diverse boli. În cazul obezității, de exemplu, receptorii CB1 și CB2 sunt suprareglați în întregul organism, inclusiv ficatul și țesutul adipos. Activitatea receptorilor CB1 crește odată cu aportul alimentar, afectând metabolismul energetic. În cazul diabetului zaharat de tip 2, endocanabinoizii și receptorii lor sunt suprareglați și contribuie la distrugerea celulelor beta pancreatice, care stochează și eliberează insulina. În cazul bolilor hepatice, suprareglarea CB1 poate contribui la moartea celulelor și la acumularea în exces de țesut cicatricial (fibroză).

Prin urmare, menținerea unui microbiom sănătos este esențială pentru sănătatea și funcționarea echilibrată a receptorilor endocanabinoizi, precum și pentru menținerea sănătății noastre. Oamenii ar trebui să evite utilizarea inutilă (excesivă) a antibioticelor, deoarece acestea pot deteriora echilibrul microbian natural al intestinului. Folosiți pro- și prebiotice pentru a vă menține echilibrul și mâncați sănătos. Eu personal recomand o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în culori și nutrienți, care poate fi numită și o abordare paleo-ketogenă. În plus, este important să evitați alimentele care promovează inflamația, cum ar fi cele cu conținut ridicat de grăsimi omega-6 și preparate cu grăsimi trans. Este de asemenea important să mențineți un echilibru sănătos de omega 3-6. Prin completarea regimului nostru sănătos cu un post periodic, putem obține rezultate și mai bune. Un stil de viață sedentar este în detrimentul sistemului endocanabinoid, iar exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea sănătății noastre. Cu toate acestea, simptomele multor persoane cu afecțiuni cronice se pot agrava în cazul suprasolicitării fizice, așa că pentru majoritatea oamenilor, în locul antrenamentelor cardio sunt recomandate antrenamente cu intensitate mică, cu greutăți sau cu greutatea corpului.

Dormiți bine și stresați-vă mai puțin: sistemul endocanabinoid iubește echilibrul, iar corpul, care este stresat și obosit, se înclină mai ușor. Este important să stabilim și să menținem un ritm circadian sănătos. Sistemul endocanabinoid este o parte foarte importantă a fiziologiei umane. Îmbunătățirea naturală a funcționării sistemului printr-un stil de viață și un regim sănătos, exerciții fizice, dezvoltare mentală, poate îmbunătăți sănătatea, precum și eficacitatea canabisului.