Bolile stilului managerial

1452
stresszes férfi

Locuri de muncă, poziții de conducere, ore lungi de lucru, șef nașpa, angajați neserioși, tensiuni în relația de cuplu, certuri, trafic rutier, presiune socială … Ce au toate acestea în comun? Stresul pe care îl creează!

Dar ce este stresul? Dușman sau prieten?

Stresul este cea mai mare oportunitate din viața noastră. Ne permite să ne adaptăm perfect provocărilor vieții. Ne permite să ne salvăm viețile, să ne apucăm de lucruri noi. Să ne putem realiza obiectivele și visele fiind fericiți, puternici și plini de energie. Pentru mulți, acest lucru poate fi surprinzător, deoarece avem tendința să ne gândim la stres ca la o stare sufletească negativă care stă la baza bolilor și a lucrurilor rele. Limba maghiară exprimă în mod plastic ideea principală: „Prea multe lucruri bune pot fi dăunătoare!” Așa-numitul stres cronic care are loc prea des, prea mult timp și durează mult, ne poate afecta organismul.

Conceptul de stres exprimă cu exactitate contradicțiile inerente acestuia. Stresul este un răspuns nespecific al corpului la stimuli (un termen medical). Acest lucru înseamnă că același proces fiziologic, biochimic are loc în organismul nostru în cazul tuturor stimulilor și provocărilor. De exemplu același proces biochimic are loc în organismul nostru cu ocazia unei sărbători familiale, ca într-o sală de așteptare a unui cabinet stomatologic. În viața de zi cu zi, oamenii o experimentează ca tensiune constantă sau o stare de nervozitate persistentă. Simțim în mod constant constrângerea de a ne conforma atunci când organismul nostru reacționează prin stres.

Simptomele stresului cronic nu afectează doar echilibrul fizic / mental, ci afectează și sistemul nostru endocrin (hormoni), ritmul nostru circadian, pot provoca și dureri de cap, hipertensiune arterială, dureri în piept, anxietate și depresie. Stresul este cel mai frecvent tratat cu o varietate de amelioratori ai dispoziției și sedative, care, pe lângă numeroasele lor efecte secundare, pot duce la dependență.

Bolile stilului managerial

Vorbim despre o boală a stilului managerial dacă toleranța la stres a individului scade ca urmare a stresului constant care decurge din responsabilitățile și așteptările la locul de muncă, în urma căruia crește riscul apariției diferitelor boli fizice (cel mai adesea probleme cardiovasculare și digestive). O numim boala stilului managerial, deoarece cei care ocupă funcții de conducere au fost primii la care s-a observat că numeroasele așteptări și responsabilități caracteristice acestei poziții reduc rezistența sistemului imunitar al individului și afectează starea de sănătate al acestuia, rezultând o varietate de simptome fizice. Contrar numelui său, această boală nu îi afectează doar pe liderii vieții economice, ci pe oricine care lucrează într-o poziție responsabilă și trăiește într-o grabă constantă, se confruntă cu lipsă de timp și stres constant. De cele mai multe ori, însă, îi afectează pe cei care ocupă funcții de conducere și iau decizii, dar apare și la cei care au un loc de muncă care le depășește abilitățile și sunt nemulțumiți în permanență de ei înșiși. Boala apare cel mai frecvent la bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, dar afectează tot mai mult și femeile. Boala poate fi declanșată de stresul cronic mai sever decât de obicei, dar se poate dezvolta și în condiții normale la cei care au un nivel mai scăzut de toleranță la stres și de gestionare a stresului. Sindromul burnout (sindromul epuizării profesionale) are multe în comun cu boala stilului managerial.

Cauzele bolii stilului managerial

Munca excesivă, starea de veghe constantă, lipsa de timp și tensiunea care poate fi tolerată din ce în ce mai greu duc la stres cronic, ceea ce afectează mult sistemul imunitar al unei persoane. Ca urmare a stresului de lungă durată, sistemul de apărare al organismului este din ce în ce mai puțin capabil să reziste efectelor nocive ale mediului sau să ofere protecție împotriva deteriorării organismului. Deoarece în aceste condiții sistemul imunitar este incapabil să se regenereze, nu poate lupta în modul obișnuit împotriva diferitelor boli. Principala cauză a bolii stilului managerial este deci lipsa de odihnă și regenerare a organismului. Oamenii cu așa-numita personalitate de tip A – competitivi, nerăbdători, impulsivi și orientați spre succes –  pot fi predispuși la acest sindrom. Sistemul nervos simpatic al acestor persoane este mai sensibil decât cel al oamenilor în general, deci reacționează mai intens chiar și la mai puțin stres psihologic sau la efectele stresului „normal”. În acest caz, crește producția așa-numiților hormoni ai stresului în organism, a căror acumulare poate afecta toate organele, poate deteriora sistemul vascular, procesele metabolice și sistemele de reglare. Situația este agravată și riscul de modificări vasculare este crescut din cauza faptului că stilurile de viață nesănătoase, adică munca sedentară, lipsa exercițiilor fizice, alimentația nesănătoasă, somnul insuficient, nopțile albe, fumatul și consumul de alcool, sunt cele mai frecvente în rândul oamenilor care le aparțin grupurilor care sunt supuși unui risc mai mare.

Simptomele bolii stilului managerial

Simptomele pot varia, dar mai întâi aparatul psihic indică problema. Epuizarea, „supărarea”, iritabilitatea neobișnuită, modificările bruște ale dispoziției, dificultățile de concentrare, izbucnirile de furie arată că ceva nu este în regulă. Tulburările de somn, anxietatea crescută, nefericirea și starea de spirit depresivă apar adesea, dar există și momente în care simptomele de anxietate de tip panică prezintă tulburări ale echilibrului fizic și mental. Deși relaxarea este oricum o problemă pentru persoanele predispuse la bolile stilului managerial, odată cu dezvoltarea bolii, aceste persoane vor fi mai puțin capabile să se odihnească și să se reîncarce. La început simptomele fizice includ disconfort ușor, dureri de cap și dureri de spate, greață, amețeală, căderea părului, transpirație crescută, oboseală, dureri musculare și tulburări de somn – însă acestea – dacă presiunea asupra pacientului persistă – pot cauza boli ale diferitelor organe. Cel mai adesea, se dezvoltă hipertensiune arterială, atac de cord și ulcere gastrice. Viața sexuală a pacientului suferă, de asemenea, de boli ale stilului managerial: pot apărea incapacitate de a avea orgasm, tulburări de potență.

Consecințele bolii stilului managerial

Dezvoltarea bolii stilului managerial este urmată de o serie de modificări. Pe de o parte, individul nu mai poate lucra în ritmul obișnuit la locul de muncă. Acest lucru poate duce la nemulțumire atât față de el însuși, cât și din partea colegilor și superiorilor săi. Îi este greu să facă față situațiilor dificile în mod eficient, constatând că nu-și mai poate gestiona sarcinile așa cum obișnuia. Iar pierderea controlului este una dintre cele mai dificile părți ale tulburării, deoarece oamenii cu tipul de personalitate “conducător”  sunt obișnuiți că de obicei își pot gestiona cu succes viața. Acest lucru este agravat de numărul mai mare al eșecurilor experimentate la locul de muncă și de nemulțumirea superiorilor. Pe lângă locul de muncă, familia suferă și ea de bolile stilului managerial. Pentru un individ într-o poziție de conducere, menținerea unui echilibru delicat între muncă și familie reprezintă o luptă constantă chiar și în condiții normale. Odată cu apariția bolii, însă, răbdarea se epuizează adesea, așa că aceste persoane nu mai au energia să se joace cu copii lor sau să fie atente și la nevoile soției. Acest lucru poate duce la conflicte nesfârșite. La toate acestea se mai adaugă vizitele constante la medici, anxietatea și nesiguranța cu privire la simptome și calvarele asociate tratamentelor.

Diagnosticul bolii stilului managerial

Simptomele bolii stilului managerial pot fi neobservate pentru o lungă perioadă de timp și, din păcate, cel mai adesea, pacientul merge la medic doar atunci când există deja multe probleme. Adesea, doar un atac de cord, o boală fizică severă sau necesitatea unei intervenții chirurgicale le indică gravitatea problemei, chiar dacă boala detectată la timp ar fi încă reversibilă. Prin urmare, este cea mai bună decizie pentru membrii grupului cu risc ridicat – manageri, decidenți, cei care ocupă poziții de conducere și cei cu sensibilitate ridicată la stres – să fie examinați în mod regulat, chiar și în lipsa vreunui simptom de avertizare. Din fericire, companiile care se simt responsabile pentru angajații lor organizează tot mai des „screening-uri pentru manageri”. Acest screening complex, multidisciplinar, poate detecta atât slăbirea aparatului mental, cât și semnele care indică modificările fizice inițiale – slăbirea sistemului imunitar, leziuni vasculare, tulburări metabolice etc.

Tratamentul bolii stilului managerial, de ce nu încercăm să ameliorăm simptomele folosind remedii naturale?

Tratamentul nu constă doar în tratarea simptomelor fizice și mentale deja existente, dar este cu siguranță necesară gestionarea sursei de stres și atenuarea stresului, precum și creșterea capacității pacientului de a tolera stresul. O schimbare conștientă a stilului de viață este, de asemenea, esențială pentru obținerea acestui lucru. Se recomandă să vă familiarizați cu diverse tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi învățarea bazelor de yoga, tehnici de relaxare, respirație profundă, musicoterapie, controlul minții etc., respectiv să alegeți tehnica cea mai potrivită pentru Dvs. Ameliorarea stresului și întărirea imunității se bazează pe exerciții fizice regulate și pe somn suficient, așa că ar trebui să vă lăsați timp pentru acestea! Ar trebui să urmați o dietă echilibrată bogată în vitamine și să scăpați de obiceiuri care afectează starea vaselor de sânge, precum fumatul și consumul excesiv de cafea și alcool. Psihoterapia de grup sau cea individuală poate fi, de asemenea, necesară pentru a stabiliza starea mentală. Este bine dacă persoana în cauză își dă seama că trebuie să schimbe lucrurile și își stabilește obiective realiste, stabilește o nouă ordine de importanță în viața sa: în plus față de muncă și avansare, persoana respectivă dedică timp și energie îngrijirii relațiilor familiale și sociale, bunăstării spirituale. Pe lângă stilul de viață grăbit, așteptările la locul de muncă și multitudinea de stimuli și informații, merită să ne susținem și să ne protejăm sănătatea și în alte moduri. Un ulei CBD de calitate impecabilă reprezintă o soluție excelentă pentru acest lucru – ignorând toate sloganurile de marketing ieftine. Dozarea uleiului CBD este individuală, pe baza propriilor observații putem stabili doza potrivită pentru noi, deci putem spune că fiecare cură este personalizată. Experiența și cercetările realizate până în prezent au arătat că utilizarea uleiurilor CBD cu o concentrație de 5-10% – de la 1-2 picături pe zi sau chiar până la 10-12 picături pe zi – în scopuri de prevenire și îmbunătățirea dispoziției, s-a dovedit, în general, eficientă. Sunt persoane care au nevoie de o doză mai mică și sunt care necesită o doză mai mare, ideea este să vă monitorizați pas cu pas, picătură cu picătură în fiecare zi! Dacă considerați că aveți nevoie de o doză mai mare, creșteți doza, iar în cazul în care observați o schimbare pozitivă la utilizarea acestei doze, păstrați numărul de picături. Uleiul nu poate fi supradozat, nu are rost să vă stresați degeaba, pur și simplu trebuie să aveți încredere în Dvs. și trebuie să urmăriți reacțiile corpului. Aceasta este o regulă de aur nu doar în cazul dozării uleiului CBD. Merită să fim atenți la noi înșiși și la mediul înconjurător, deoarece noi suntem cei care ne cunoaștem cel mai bine.

În acest fel, cu mai puțină energie investită, putem obține o productivitate mai mare fără să ne epuizăm și să ne folosim resursele. Adio crampe stomacale, adio dureri de cap, adio insomnie. Pare o ofertă de afaceri destul de sănătoasă, nu?