Țineți post cu înțelepciune, limitând intervalul de timp în care consumați alimente!

987
böjt, böjtölj okosan

Când auzim cuvântul post, majoritatea oamenilor se gândesc la foame și la ascetism, chiar dacă postul a fost întotdeauna prezent în diferite culturi, fiind legat în principal de religie, dar chiar și de anotimpuri sau de disponibilitatea alimentelor.

Astăzi, când găsim totul pe rafturile pline ale supermarketurilor și avem acces la alimente chiar și în 0/24, am uitat ce înseamnă să luăm masa într-un interval de timp limitat sau să ținem un post. Pe de altă parte, organismul nostru nu uită și nu se adaptează schimbării la fel de ușor ca și voința noastră. Dacă ne întoarcem doar cu o generație în urmă, bunicii noștri au mâncat de 2 până la 3 ori pe zi și au făcut-o într-un interval de timp mai scurt decât noi acum. Iar ritmul lor circadian a fost setat conform luminii naturale, s-au trezit cu soarele, s-au culcat la apus, au folosit surse de lumină artificială doar într-o măsură limitată, iar acea lumină artificială era lumină galbenă (lumânare, lampă cu kerosen). Mesele lor erau astfel limitate la un interval maxim de timp de 8-10 ore, sistemul lor digestiv avea 14-16 ore pentru a-și termina munca, pentru a face „curățarea mare” în timp ce dormeau, și apoi a se regenera și relaxa. În timpul orelor de post putem bea doar apă pură sau ceaiuri din plante fără îndulcitori, nu putem consuma alimente solide.

Postul este de obicei asociat cu Postul de Paște de patruzeci de zile, când, conform tradiției creștine, putem mânca de 3 ori pe zi, dar ne putem sătura o singură dată. În această perioadă, nu putem consuma carne, ouă și produse lactate (regulile s-au schimbat constant de-a lungul secolelor, astăzi este acceptat și consumul de ouă și produse lactate). Strămoșii noștri credeau că abstinența ajută la purificarea fizică și spirituală. Deși postul intermitent (intermitted fasting) nu se bazează pe motive religioase, purificarea fizică și mentală este un pilon important, și poate contribui la dezvoltarea unui obicei alimentar mai conștient. În acest caz nu există nicio regulă cu privire la ceea ce putem mânca și ce nu, stabilim doar când ar trebui să mâncăm.

Tipurile postului intermitent:

Postul intermitent 16:8 este cel mai popular, în acest caz există o fereastră de 8 ore când puteți mânca, o puteți începe cu un mic dejun târziu (de exemplu la ora 11:00) sau cu un prânz luat mai devreme și o puteți termina cu o cină luată mai devreme (de exemplu la ora 19:00)

Postul 14:10 este cea mai mare fereastră, în acest caz aveți la dispoziție 10 ore de a vă alimenta, iar trebuie să țineți un post de 14 ore. Pentru început, acest tip de post este alegerea cea mai optimă.

Postul 18:6 este de asemenea foarte popular, însă necesită atenție și stăpânire de sine, deoarece aveți doar 6 ore pe zi pentru a vă alimenta.

Postul 20:4 este urmat de mai puțini oameni. În acest caz aveți doar 4 ore/zi la dispoziție să vă alimentați.

Postul 24:0, adică postul de 24 de ore este postul efectuat o dată sau de două ori pe săptămână timp de 24 de ore pentru a susține funcțiile regenerative, de auto-vindecare ale organismului nostru.

În cazul metodei 5:2 există 2 zile non-consecutive pe săptămână, când consumăm maximum 500 (femei) – 600 (bărbați) calorii.

De ce ne este benefic postul, dat fiind faptul că nu ne place să fim înfometați

Postul stimulează un proces de reînnoire a celulelor numit autofagie, îmbunătățește arderea grăsimilor și susține funcționarea sistemului imunitar. Animalele sălbatice care trăiesc în habitatul lor natural nu mănâncă zile sau săptămâni în timpul unei boli, dar nici postul de câteva luni nu este neobișnuit. În cadrul unui studiu renumit, șoarecii au fost hrăniți doar într-un anumit interval de timp. Cercetătorii au descoperit că grupul care a mâncat în intervalul de timp de 12 ore era de două ori mai activ din punct de vedere fizic și mult mai sănătos decât grupul care putea mânca toată ziua, astfel încât fereastra, intervalul lor de timp în care puteau să mănânce era chiar 16-18 ore. Mesele limitate în timp pot preveni supraalimentarea, obezitatea, diabetul, nivelurile ridicate de inflamație și alte boli metabolice legate de acesta. Potrivit unor cercetări recente, boala Alzheimer, boala Parkinson sau problemele de memorie sunt în mod evident legate de problemele de greutate la cei peste 65 de ani.

Mai multe studii recunoscute au descoperit că una dintre cele mai eficiente și mai vechi metode pentru menținerea stării de sănătate a creierului este pur și simplu să existe perioade când ne abținem de la mâncare. Dacă reducem cantitatea de alimente pe care le-am consumat în general până acum (să zicem, cu cel puțin jumătate), procesele degenerative se vor opri și se va declanșa o serie de reacții care va proteja sau chiar restabili sănătatea creierului. Dacă această metodă este utilizată în mod regulat, riscul de boli ale creierului poate fi redus cu ușurință sau modificările care s-au dezvoltat deja pot fi inversate. În timpul unui astfel de post intermitent, trebuie acordată o atenție specială reducerii aportului de proteine ​​și a fructozei, așa că nu vorbim în niciun caz despre zile în care consumăm doar fructe. Mai degrabă, pur și simplu nu mâncăm o zi sau omitem în mod conștient micul dejun și prânzul de câteva ori.

⏰ După aproximativ 12 ore de foame, organismul începe să obțină energia din grăsimile stocate, dacă este posibil.
⏰ După 18 ore, cetonele apar în sânge, iar producția de energie se bazează maxim pe grăsimi.
⏰ După 24 de ore, un proces numit autofagie se intensifică, ceea ce înseamnă că celulele scap de componentele celulare care funcționează defectuos și de molecule patologice, microbi infecțioși.
⏰ După 48 de ore de foame, concentrația hormonului de creștere în sânge crește de aproape cinci ori. După aproximativ 50 de ore, nivelul zahărului din sânge și al insulinei scade la minimum, iar sensibilitatea la insulină a celulelor crește în mod semnificativ.
⏰ În cazul unui post care depășește 72 de ore, începe descompunerea celulelor imune care nu funcționează corect

Iată câteva sfaturi ieftine pentru sănătatea Dvs.:

  • mâncați în intervale de timp limitate
  • mențineți aportul zilnic de carbohidrați la un nivel scăzut, obțineți cea mai mare parte a energiei din grăsimi și proteine
  • țineți o dietă paleo sau ketogenică naturală
  • armonizați-vă ritmul circadian, adică dormiți bine, în întuneric și suficient
  • respirați prin nas